latinica  ћирилица
25/02/2024 |  14:20 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

У Нишу 24. марта откривање спомен-крипте новим косовским јунацима

На скупу Савеза ветерана са Кошара најављено је да ће 24. марта, на годишњицу почетка НАТО агресије на Србију, у Храму Светог Василија Острошког у Нишу бити откривена јединствена спомен-крипта новим косовским јунацима.
Савез ветерана са Кошара - Фото: Уступљена фотографија
Савез ветерана са КошараФото: Уступљена фотографија

У спомен-крипти биће уклесана имена свих српских ратника који су положили животе на олтар отаџбине бранећи српску духовну и националну колијевку - Косово и Метохију од 1998. до 2003. године, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Скупу Савеза ветерана са Кошара, који је одржан на планини Сувобор, код Горњег Милановца, присуствовали су државни секретари Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић и Лав Григорије Пајкић, који су позвали ветеране да присуствују откривању крипте и да стану уз државу, као што су то чинили у ратним временима.

Делегација, коју су чинили ратници са Кошара, породице палих бораца, представници Министарства одбране, те Антић и Пајкић, најприје је обишла Музеј Другог српског устанка, цркву-брвнару Светог Ђорђа и споменик под Таковским грмом у Такову.

У селу Теочину делегација је положила вијенце на споменик Милану Јевтовићу, погинулом борцу на Кошарама, а након тога посјетила је аеродром са меморијалним комплексом операције Халијард у Прањанима.

Обраћајући се присутним ветеранима и породицама палих бораца, Антић је рекао да Србија никада неће заборавити њихову жртву, коју поштује и цијени, као и допринос у одбрани отаџбине.

Антић је истакао и да су Кошаре за српски народ нови Термопили, и мјесто на којем се бранио опстанак Србије.

Битка на Кошарама је једна од најтежих борби у новијој историји српске војске, па је постала симбол одбране отаџбине.

За вријеме НАТО агресије на тадашњу СР Југославију и Србију, 9. априла 1999. године око 1.500 припадника албанске терористичке ОВК, уз подршку артиљерије Албаније, НАТО авијације напало је рејон карауле Кошаре на југословенско-албанској граници.

Борба на југословенско-албанској граници трајала је 67 дана и однијела је 108 живота, ОВК је заузела караулу, али није успјела дубље да продре на Косово.