latinica  ћирилица
25/02/2024 |  08:41 ⇒ 09:50 | Аутор: РТРС

Гарић: Свакодневни притисак на Србе који живе на Космету (ВИДЕО)

Настављају се напади на Србе на Косову и Метохији. Двојица Албанаца пресрела су прексиноћ аутомобилом петорицу српских малољетника у Лапљем Селу код Грачанице и уз псовке и пријетње ножем, од дјеце тражили да кажу да је њихов предсједник Хашим Тачи.
Косовска Митровица (Фото:  TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Косовска Митровица (Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs)

Док живе страху од напада, Срби страхују и од тога како да преживе без примања јер су због одлуке Аљбина Куртија да укине динарски платни промет остали без плата, пензија, социјалних давања.

Новинар "Косово онлајн" и политички аналитичар Милош Гарић навео је да Срби на Космету већ дуго очекују конкретну реакцију Запада, али она никако не долази.

- Језиви притисак на Србе се наставља свакодневно. Напади на српску дјецу као што је био у Лапљем селу се дешавају свакодневно, немогуће је то све медијиски пропратити. Дјеца су у сталном страју. Провокације су нешто на шта су се Срби, нажалост, навикли - рекао је Гарић гостујући у нашем Јутарњем програму.

Каже да су овим нападом још једном поручили Србима да нису добродошли на КиМ и да ће политика обесправљивања Срба и ускраћивања елементарних права, поштовање права за Србе бити и даље мисаона именица, и да још не могу да очекују да ће их уживати на КиМ - рекао је Гарић.

- Њима је циљ велика Албанија без Срба - поручио је Гарић.

На питање шта очекује од састанка, који је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак сазвао у Бриселу 27. фебруара између Београда и Приштине, Гарић је рекао да не очекује "ништа спектакуларно".

- Албанци слушају Вашингтон, они извршавају њихове поруке и захтјеве - навео је Гарић и додао да не можемо да рачунамо на однос са Приштином који неће ићи у смјеру нормалнизације.