latinica  ћирилица
24/02/2024 |  19:15 ⇒ 19:19 | Аутор: СРНА

Нешић на обиљежавању 220 година од битке код Дрлупе (ФОТО/ВИДЕО)

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић присуствовао је данас у Сопоту свечаној академнији поводом 220 година од битке код Дрлупе, од када датирају први коријени полиције у Србији.
Ненад Нешић - Фото: СРНА
Ненад НешићФото: СРНА

Нешић је са министром унутрашњих послова Србије Братислава Гашића положио ловоров вијенац на спомен-обиљежје подигнуто у знак сјећања на војводу Јанка Катића, једног од вођа Првог српског устанка.

Гашић је рекао на свечаној академији да је српски народ слободарски, што је доказао кроз вијекове свог трајања и постојања, јер је слободу, као своју највећу вриједност, устанцима освајао или ратовима бранио од разних освајача.

Он је навео да су на данашњи дан 1804. године српски устаници првом битком код Дрлупе, недалеко од Сопота, храбро и непоколебљиво, предвођени Карађорђем, почели Први српски устанак.

- Устаници су будућим поколењима одржали историјску лекцију да је слобода довољно вредан добитак који треба бранити по сваку цену и за који вреди положити живот - поручио је Гашић.

Он је додао да се данас обиљежава 220 година од када су настали први коријени српске полиције.

Фото: СРНА

- Осим што су устанком освајили слободу, наши преци су имали још један важан задатак да вршећи прве функције полицијских власти успоставе и одрже ред на ослобођеним територијама, све док није основано Министарство унутрашњих дела, које је предводио Јаков Ненадовић, један од вођа Првог српског устанка - рекао је Гашић.

Гашић је уручио златне медаље за посвећеност служби и за храброст, као и грифоне полицијским службеницима за остварене изузетне резултате у обављању полицијских послова, очувању и унапређењу безбједности у току 2023. године, у категоријама за најхрабријег, најпосвећенијег полицијског службеника, као и за омиљеног колегу.

Додијењено је и признање највишег степена МУП-а - новоуспостављено одличје "Звезда Јакова Ненадовића" полицијским службеницима за изузетан допринос и постигнуте резултате у области унутрашњих послова, одбране и безбједности.

Након свечане академије, грађани Сопота су имали прилику да погледају тактичко-технички збор у којем су полицијски службеници приказали опрему и технику коју користе приликом извршавања свакодневних задатака.