latinica  ћирилица
24/02/2024 |  17:55 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Хоће ли сарајевско позивање Шмита да наметне измјене Изборног закона срушити европски пут БиХ? (ВИДЕО)

Ближе се рокови за испуњавање услова званичног Брисела, како би БиХ могла отворити преговоре о чланству у Европској унији.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Све ближи су и октобарски локални избори. Умјесто свеобухватне изборне реформе, наставља се сага o техничком унапређењу изборног процеса. Умјесто договора политичких лидера, странке из Сарајева би, чини се, радије да ове измјене наметне Кристијан Шмит, како је то раније и најављивао. Ове сарајевске активности, унапријед су осуђене на пропаст, одговарају из институција Српске и хрватског дијела Федерације.

Сага о увођењу савремених технологија у изборном процесу БиХ бајата је колико и покушаји изборних губитника да своје поразе припишу изборним крађама и "бројачима".

И подједнако бајата колико и апаратура коју, појединци из ЦИК-а са сарадницима из политичког миљеа, још од 2016. године промовишу.

И покушавају да, под палицом предсједника Комисије Суада Арнаутовића „ускладиште у БиХ". Нехотице признаде Арнаутовић, понудили су је и Кристијану Шмиту.

Oн, одмах припријетио како ће кроз техничке измјене Изборног закона, софистицирану "апаратуру" да наметне БиХ, прећуткујући да је сличну, Уставни суд његове Њемачке прогласио неуставном и због злоупотреба забранио, а бираче "вратио" на папир и олокву. Након краткотрајног затишја, на одушевљење сарајевских симпатизера скенера, пријетњу је прије који дан поновио.

Предсједник Српске му одговара - био би то крај ионако неизвјесног и предугог европског пута БиХ.

- Наметни хајде да видимо хоћеш ли наметнути Закон? Онда је то крај европског пута БиХ. Он нема ништа са европским путем БиХ. Ни један па чак ни онај ригидни Педи Ешдаун није се петљо у европска питања БиХ, а он се петља у све и свашта - упозорио је предсједник Српске Милорад Додик.

Све до прошле године - комплет "шмитизоване" ЦИК-ове понуде коштао је 17 милиона евра.

Опширније у прилогу: