latinica  ћирилица
24/02/2024 |  13:49 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Канцеларија за КиМ: Напад на српску дјецу посљедица политике мржње из Приштине

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију оцијенила је да мучки напад, пријетње и провокације петорици српских младића у Лапљем Селу код Грачанице представља директну посљедицу политике мржње коју свакодневно генерише Приштина.
Канцеларија за КиМ - Фото: РТРС
Канцеларија за КиМФото: РТРС

Канцеларија захтијева да починиоци овог гнусног инцидента буду приведени, уз притисак на Приштину да прекине са политиком некажњавања, јер она само додатно стимулише изгреднике.

- На мети екстремиста нашла се српска омладина и они тек пуком срећом нису повређени у инциденту, у ком су на њих Албанци потезали ножеве, са очигледном намером да буду и употребљени - навела је Канцеларија за Косово и Метохију у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је напад испред Средњошколског центра унио огромну забринутост и страх у српску заједницу која живи у Грачаници и на централном Косову и Метохији, јер се родитељи са правом питају како смију дјецу да пусте без пратње напоље.

Из Канцеларије указују да се све чешће на мети екстремних Албанаца налазе српска дјеца, која на тај начин немају права на мирно и безбрижно одрастање само зато што носе српско име и презиме.

- Оваквој шовинистичкој, екстремистичкој политици Приштине која ескалира свакога дана и генерише опасне етничке инциденте према свему српском, међународна заједница мора да стане на пут, уз јасну осуду и реакцију на синоћњи напад - истиче се у саопштењу.

Двојица Албанаца пријетила су синоћ ножем петорици српских малољетника у Лапљем Селу надомак Приштине.

Нападачи су из аутомобила у покрету испред Средњошколског центра вријеђали и добацивали групи српских малољетника, након чега су зауставили возило и уз претњу ножем захтијевали од њих да кажу да је њихов предсједник Хашим Тачи и да предсједника Србије Александра Вучића називају погрдним именима.