latinica  ћирилица
23/02/2024 |  17:37 ⇒ 17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет ЕУ усвојио 13. пакет санкција против Русије

Савјет Европске уније данас је, поводом друге годишњице рата у Украјини, усвојио 13. пакет појединачних и економских санкција ЕУ против Русије.
Брисел (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Брисел (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Како се наводи у саопштењу, ријеч је о рестриктивним мјерама против "режима (руског предсједника Владимира) Путина, оних који су одговорни за одржавање његовог незаконитог, ничим изазваног и неоправданог агресорског рата и оних који то значајно подржавају".

У оквиру 13. пакета санкција уводе се рестриктивне мјере за додатних 106 појединаца и 88 субјеката који су, како се тврди, "одговорни за радње које подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине", чиме се на црној листи ЕУ у вези са овим акцијама сада налази више од 2.000 појединаца и ентитета.

У саопштењу се наводи да се нове санкције првенствено односе на војни и одбрамбени сектор и повезане појединце, "укључујући оне који су укључени у испоруку наоружања Сјеверне Кореје Русији", као и на чланове правосуђа, локалне политичаре и људе одговорне за, како се тврди, "илегалну депортацију и војно преваспитавање украјинске дјеца".

Појединци и субјекти који су на листи санкција подлијежу замрзавању имовине, а грађанима и компанијама ЕУ забрањено је да им ставе средства на располагање.

Физичка лица, уз то, подлијежу и забрани путовања, која им онемогућава улазак или транзит преко територија ЕУ.

Када је ријеч о увозно-извозним контролама и рестрикцијама, Савјет је додао 27 компанија на листу субјеката који, како се тврди, директно подржавају руски војни и индустријски комплекс у рату против Украјине.

Наводи се да они бити предмет строжих извозних ограничења у вези са робом и технологијом двоструке намјене, као и робом и технологијом који би могли да допринесу технолошком унапређењу руског одбрамбеног и безбједносног сектора.

Како се тврди, неки од ових субјеката налазе се у трећим земљама као што су Индија, Шри Ланка, Кина, Казахстан, Тајланд, Турска и Србија и "укључени су у заобилажење трговинских ограничења, други су руски субјекти укључени у развој, производњу и снабдијевање електронске компоненте за руски војни и индустријски комплекс".

У уредби Савејта, објављеној у Службеном листу ЕУ, прецизира се да су санкције уведене компанији "Conex" са сједиштем у Београду.

Брисел је на листу забрањених артикала додао и компоненте за развој и производњу беспилотних летјелица и ограничења на извоз робе "која посебно доприносе унапређењу руских индустријских капацитета, као што су електрични трансформатори".

Велика Британија је данашњим одлуком додата на листу земаља партнера које примјењују сет рестриктивних мјера на увоз гвожђа и челика из Русије, као и сет мјера контроле увоза које су суштински еквивалентне мјерама ЕУ.