latinica  ћирилица
23/02/2024 |  17:14 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Патријарх српски одликовао КБЦ Земун Орденом Светог Саве

Његова светост патријарх српски Порфирије одликовао је данас Клиничко-болнички центар Земун Орденом Светог Саве за дјела хришћанске љубави и пожртвован рад на развоју здравства, просвјете и науке.
Директор КБЦ Земун прима орден (Фото: spc.rs) -
Директор КБЦ Земун прима орден (Фото: spc.rs)

Патријарх је одликовање уручио директору Центра Драгошу Стојановићу на свечаности на којој је обиљежено 240 година ове здравствене установе.

- Ово одличје, одлуком Светог архијерејског синода, додијелили смо, прије свега, због тога што је ово мјесто за нас свјето због тога што су сви који су у претходних 240 година овде радили или данас раде гледали сваког човјека као ближењег, независно од тога ком народу и вјери припада, ког је пола или узраста - истакла је Његова светост.

Према ријечима патријарха, овај Центар је мјесто на којем се испуњава јеванђеље Христово и на којем већ два и по вијека раде они који су знања и вјештине употребљавали за лијечење душе и тијела, наведено је на сајту Српске православне цркве /СПЦ/.

- Нека Бог, свима онима који се овде труде и лече, да добру вољу и здравље како би знањима и вештинама и убудуће могли да, осим свог крста, носе и крст потребитих и оних који су у невољи, а долазе овде. На тај начин нека испуњавају лик Христов и следују њему који позива сваког човека, најпре, да се распне за другог - рекао је патријарх српски.

Земунска болница основана је 1784. године и најстарија је болница у Србији.

Болница је нови рендген апарат набавила већ 1901. године, само годину дана након што је додјељена Нобелова награда за откриће икс зрака.

У протекла два и по вијека, ова здравствена установа била је носилац развоја медицинске науке у Србији, а у њој пацијенте су лијечила најзначајнија имена српске медицине.

Клиничко-болнички центар Земун под овим називом дјелује од 31. децембра 1983. године.

Свечаности обиљежавања 240 година рада болнице присуствовали су највиши представници Владе Србије, Српске академије наука и уметности, Београдског универзитета и града Београда.