latinica  ћирилица
23/02/2024 |  13:40 ⇒ 14:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Француски пољопривредници не одустају - поново на улицама Париза (ВИДЕО)

Француски пољопривредници организују данас протест у Паризу, а неколико десетина трактора већ је стигло у француску престоницу.
Протест фармера у Француској (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT, илустрација) -
Протест фармера у Француској (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT, илустрација)

- Циљ нам је да покажемо да нећемо одустати. Све док се не појавимо у Паризу, влада се не плаши - рекао је један од пољопривредника Максенс Витман за БФМТВ.

У међувремену, француски предсједник Емануел Макрон позвао је незадовољне пољопривреднике на састанак током Сајма пољопривреде у Паризу, који ће трајати до 3. марта.

Предсједник Националне федерације синдиката пољопривредника (ФНСЕА) Арно Русо поручио је, међутим, да неће присуствовати састанку.

- Нећу да идем на овај велики састанак. Сматрам да је несхватљиво ово што се дешава. Цинизам који преовладава је неподношљив за људе које представљам - рекао је Русо.

Француски пољопривредници недјељама протестују, захтјевајући од Владе Фанцуске да им обезбиједи већа примања и повољније административне услове.

Они су незадовољни због све већих трошкова за гориво, кашњења у исплати субвенција Европске уније, као и све веће бирократије и конкуренције када је ријеч о увозу робе.