latinica  ћирилица
22/02/2024 |  20:49 ⇒ 23/02/2024 | 09:15 | Аутор: sputniknews.com

ММФ признао: Изненађени смо снагом раста економије Русије

Русија је изненадила снагом економског раста у условима међународних санкција, изјавила је директор Департмана за комуникације Међународног монетарног фонда (ММФ) Џули Козак.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Поред тога, она је изјавила да конфискација суверене руске имовине коју Запад планира носи ризике по међународни монетарни систем.

- Ризици укључују могућност судских поступака, узвратне мјере и пријетње по међународни монетарни систем - нагласила је Козак на брифингу као одговор на питање Спутњика о посљедицама могуће конфискације имовине Русије од стране Запада.

Према њеним ријечима, сва слична дејства Запада морају имати "довољну правну основу" у случају да се донесе одлука о њеном спровођењу.

Такође, она је прокоментарисала и да одрживост Украјине зависи од благовремене стране помоћи, укључујући финансијску подршку Сједињених Америчких Држава.

ММФ је у јануарском извјештају значајно повећао прогнозу раста руске економије за 2024. годину, на 2,6 одсто. Показатељ је порастао за 1,5 одсто у поређењу са претходном проценом од октобра 2023. године.

Крајем јануара, директор Депртмана за истраживања Пјер Оливје Гуринша истакао је да привреда Русије показује бољи темпо раста од очекиваног.