latinica  ћирилица
22/02/2024 |  13:51 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Гогановић: Одлична регионална сарадња кључ мира и стабилности

Одлична регионална сарадња са свим нашим сусједима кључ је мира и стабилности Балкана, а миран Балкан значи и мирну Европу, изјавио је замјеник министра одбране за управљање ресурсима у Савјету министара Александар Гогановић током данашње наступне посјете нерезидентног војног изасланика Црне Горе, капетана бојног брода Дарка Вуковића.
Гогановић и Хелез са војним изаслаником Црне Горе - Фото: Уступљена фотографија
Гогановић и Хелез са војним изаслаником Црне ГореФото: Уступљена фотографија

- С НАТО-ом развијамо добре односе и сарадњу, а једини пут којим можемо чврсто тежити јесте чланство у ЕУ. Важно нам је да се при томе можемо ослонити једни на друге - рекао је Гогановић.

Вуковића су у наступну посјету примили Гогановић и министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез, саопштено је из ресорног министарства.

На састанку је разговарано о развоју билатералне војне сарадње БиХ и Црне Горе, те исказано обострано очекивање да ће та сарадња постати још чвршћа доласком нерезидентног војног изасланика Црне Горе, који је стално смјештен у Загребу.

Хелез је рекао БиХ и Црна Гора историјски имају чврсте и испреплетене односе, указавши на важност добре сарадње са Црном Гором као земљом која је на чврстом путу ка чланству у ЕУ, чему и БиХ тежи.

Вуковић је потврдио аспирације Црне Горе да има што ближе односе са БиХ, те упутио поруку да су Министарство обране и Војска Црне Горе отворени за сваки вид подршке и сарадње са одбрамбеним институцијама БиХ.

План билатералне војне сарадње БиХ и Црне Горе за 2024. годину је усаглашен и у фази је потписивања, а састоји се од укупно 20 активности у једној или другој земљи.

Према плану, Одјељење за оцјењивање познавања страних језика Оружаних снага БиХ два пута годишње обавља тестирање припадника Министарства обране и Војске Црне Горе из познавања енглеског језика по НАТО стандарду и до сада је тестирано око 460 припадника Министарства одбране и Војске Црне Горе.

Припадници Војске Црне Горе редовно учествују на обукама у Центру за противминско дјеловање Орижаних снага БиХ, као и на курсевима у Центру за обуку за операције подршке миру на Бутмиру.

Са друге стране, припадници Оружаних снага БиХ учествују на обуци у зимским условима, коју организује Војска Црне Горе.