latinica  ћирилица
22/02/2024 |  09:17 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Песков: Западни медији под великим притиском власти

Западни медији су под снажним притиском влада својих земаља које их користе као канал за "убризгавање" лажних вијести, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

- Као што знамо, у појединим земљама, укључујући западне, медији су понекад под веома снажним притиском својих власника и влада тих земаља. Видимо како се разне лажне вијести убризгавају у бројне западне медије - навео је Песков за интернет портал "Интернешнел рипортерс".

Према његовим ријечима, бројни медији на Западу "журе да објаве ударне вијести", без провјеравања података, и тиме постају жртва поступака њихових влада које их користе као канал за достављање нетачних информација, пренио је ТАСС.

- То, нажалост, не изазива ништа друго до жаљење - истакао је Песков.

Одговарајући на захтјев да изнесе мишљење о томе да ли на Западу постоји слобода говора, Песков је оцијенио да је слобода медија "апсолутно филозофско питање".

- Слобода медија је, прије свега, финансијска независност и само неколико медија у свијету, укључујући у нашој земљи, може да каже да су финансијски независни и да је њихов рад у потпуности одржив. Медији увијек припадају некоме, неко им даје новац и подстиче их и зато они треба да одражавају становишта власника на овај или онај начин - нагласио је Песков.

Он је напоменуо да сви медији, у цијелости, у великој мјери користе исту шему рада - зарађују новац на вијестима. Песков је прецизирао да они који су бржи и представљају вијести на талентованији начин зарађују више од осталих.

- Што се тиче тога, алгоритам рада медија на Западу и у нашој земљи је прилично исти - додао је Песков.