latinica  ћирилица
22/02/2024 |  09:15 | Аутор: СРНА

У БиХ тренутно 2.038 миграната, највише самаца између 18 и 35 година

У четири привремена прихватна центра за мигранте у БиХ, колио их укупно и има, тренутно борави 2.038 миграната, док је врло мали број смјештен у Имиграциони центар, речено је у Служби за послове са странцима БиХ.
Мигранти у БиХ - Фото: РТРС
Мигранти у БиХФото: РТРС

На подручју Кантона Сарајево борави 876 илегалних миграната, док на подручју Унско-санског кантона борави око 1.121 мигрант.

У највећој мјери заступљена је структура самаца, старости између 18 и 35 година, наведено је из Службе за послове са странцима.

У прва два мјесеца ове године, укупно је откривено 3.550 илегалних миграната на територији БиХ, што је за 35 одсто више него у истом периоду прошле године.

Од њих 3.550, регистровано је односно исказало је намјеру за подноше захтјева за азил 2.907.

Из ове службе наводе, да је, у међувремену, већи број илегалних миграната самовољно напустио БиХ.

У току 2023. године откривено је 34.409 миграната, а од почетка мигрантске кризе 2018. године па до данас у БиХ откривено је више од 150.000 лица у илегалном статусу.

Највећа концентрација миграната је у Унско-санском кантону, гдје су и смјештена два Привремена прихватна центра, с обзиром на то да је поменути кантнон на њиховој рути кретања ка крајњем одредишту.

Из Службе за послове са странцима напомињу да је познато да је БиХ мигрантима транзитно подручје на путу према земљама ЕУ.

Што се тиче регистрације миграната, процедура је таква да приликом њиховог доласка у један од привремених прихватних центара, Служба за послове са странцима врши регистрацију тих лица, узимајући биометријске податке и попуњавајући упитник.

На основу тога се датим лицима издаје потврда о исказаној намјери за азил.

Потврда је важећа 14 дана и у року важења потврде, лица морају поднијети захтјев за азил.