latinica  ћирилица
22/02/2024 |  07:35 ⇒ 07:37 | Аутор: sputniknews.com

У Србији нема повећања радиоактивности након инцидента код Темишвара

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбједност Србије СРБАТОМ саопштио је да у Србији није забиљежено повећање радиоактивности и да румунско регулаторно тијело за радијациону и нуклеарну сигурност није издало званично саопштење поводом писања медија о цурењу радиоактивног материјала у Темишвару.
Радијација (Фото: EPA/CLEMENS BILAN, илустрација) -
Радијација (Фото: EPA/CLEMENS BILAN, илустрација)

- Аутоматске мјерне станице у нашој земљи нису забиљежиле повећање радиоактивности - истиче се у саопштењу СРБАТОМ-а.

Како се подсећа, према доступним информацијама, у темишварском Институту за радијациону хигијену приликом редовних мјерења откривена је повишена радиоактивност на овој локацији.

Румунски експертски тимови утврдили су да је повишена радиоактивност локалног карактера и да нема опасности по становништво у околини.

- Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбједност Србије наставља да прати ситуацију и редовно извејштава јавност - закључује се у саопштењу.

Према писању румунских медија, у тој земљи у сриједу је издато упозорење о радијацији, након што је у дворишту зграде Завода за јавно здравље гдје се налази лабораторија за радијациону хигијену откривено радиоактивно зрачење.

На лице места хитно су стигли специјалисти за детекцију радиолошких материја и инспектори Националне комисије за контролу нуклеарних активности, а током мјерења уређај је показао да су вриједности биле далеко веће од нормалне границе, преноси Тимис онлајн.

- ЦБРН тим је означио подручје на граници природне радијацијске позадине. Наглашавамо да није било контаминираних особа и да нема ризика за становништво, јер је простор у дворишту лабораторије - додали су представници Инспектората за ванредне ситуације у Темишвару.

За сада нису познати детаљи о супстанцама које су исцуреле, нити се зна када се то догодило.

У околини има неколико стамбених зграда и породилиште, али није било потребно доношење додатних мера безбједности.