latinica  ћирилица
21/02/2024 |  12:13 | Аутор: РТРС

Осуђен Брајан Волш

Брајан Волш (48), оптужен за убиство своје супруге Београђанке Ане Волш у Кохасету у Масачусетсу 2023. године, осуђен је на 37 мјесеци затвора у другом предмету који се односи на преваре са умјетнинама.
Брајан Волш (Фото:  EPA-EFE/CRAIG WALKER) -
Брајан Волш (Фото: EPA-EFE/CRAIG WALKER)

Волш је 2021. године признао кривицу за продају двије фалсификоване слике Ендија Ворхола у међународној шеми умјетничких превара.

Судија савезног суда у Бостону осудио је Волша на 37 мјесеци затвора, преноси "Бостон Хералд". Волшу је наложено и да плати 475.000 одштете, наводи Реутерс.

Брајан Волш је оптужен за убиство супруге Ане, поријеклом из Србије, као и за ометање полицијске истраге и опструкцију правде и "непрописно преношење људског тијела".

Ана Волш, америчка држављанка поријеклом из Београда, нестала је 1. јануара 2023. године и њен супруг је рекао да је из Кохасета у Масачусетсу, гдје су живјели, отпутовала у Вашингтон, гдје је радила.

Међутим, њен послодавац је три дана касније пријавио нестанак.

У истрази су касније пронађени материјални докази који, према оптужници, указују да је Брајан Волш убио Ану, раскомадао њено тијело и уништио посмртне остатке.

Према тврдњама тужиоца, Волш је у периоду нестанка Београђанке Ане Волш на интернету спровео низ узнемирујућих Гугл претрага о томе шта чинити са тијелом. Купио је уз то и тестеру, сјекиру и различита средства за чишћење, што су били трагови који су неупитно указивали на то да је тражио начин да се ријеши тела своје супруге, уз претпоставку да је претходно управо он извршио злочин и усмртио је. Ана Волш посљедњи пут је виђена на Нову годину 2023, а њено тијело никад није пронађено.

Волп се изјаснио да није крив за убиство првог степена и уништавање тијела своје супруге, за шта га терети оптужница.