latinica  ћирилица
21/02/2024 |  10:02 | Аутор: СРНА

Шпирић: Политичари у БиХ утврђују да ли је запад на истоку или исток на западу

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра да политички актери у БиХ, умјесто отварања европског пута, утврђују да ли је исток на западу или запад на истоку, јер смо таоци глобалних односа и игара.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

- Све је извјесније да пут БиХ у ЕУ води преко САД, па је основно питање - да ли нам треба посредник или директан линк? Како ће БиХ имати и бранити свој став ако га нема ни ЕУ којој стреми? И ту се опет враћамо на моју тезу од прије 10 година - да нисмо вођена, него навођена земља - оцијенио је Шпирић за Срну.

Он је истакао да ових дана "громогласна тишина и политичке бедастоће" шаљу поруку да је БиХ у стању мировања када је ријеч о путу у ЕУ.

- Сада политички партнери треба да одлуче да ли ће се у ЕУ калдрмом или брзом цестом. С обзиром на то да нема више ни разговора, ни преговора све су прилике да је калдрма пред нама, а пут је далек. Било би паметно прекинути тишину и запутити се брзом цестом, али то подразумијева унутрашњи дијалог и компромис - рекао је Шпирић.