latinica  ћирилица
21/02/2024 |  09:51 | Аутор: СРНА

Путин у Казању са лидерима више земаља

Предсједник Русије Владимир Путин састаће се са лидерима из више земаља у Казању, гдје ће данас бити отворен међународни мултиспортски турнир "Игре будућности".
Владимир Путин, Казањ (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Владимир Путин, Казањ (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Путин би требало да се у пријестоници Татарстана састане са предсједницима Киргизије, Узбекистана, Казахстана и осталих земаља, јавља руска новинска агенција Ура.

- У Казању би требало да се састанем са неколико колега из земаља, то су Киргизија, Узбекистан, биће код нас и предсједник Казахстана - рекао је Путин током пленарне сједнице на форуму "Јаке идеје за ново вријеме" у Москви.

Турниру "Игре будућности" присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који би требало да се састане са Путином.

Претходно је предсједник Киргизије Садир Жапаров најавио да ће посјетити Казањ, на позив Путина, и учествовати на отварању турнира "Игре будућности", као и лидер Казахстана Касим Жомарт Токајев.

И предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко, на позив Путина, присуствоваће свечаном отварању међународног високотехнолошког турнира "Игре будућности", саопштено из прес-службе бјелоруског лидера.

Очекује се да догађају присуствује и лидер Таџикистана Емомали Рахмон, јављаји РИА Новости.

На церемонији ће учествовати и међународне личности и руководиоци великих ИТ компанија.

Крајем прошле године Путин је позвао челнике Заједнице Независних Држава на отварање "Игара будућности", објаснивши да ће то бити такмичења у новом формату, комбинујући "динамичније спортске дисциплине и е-спортове", јавио је ТАСС.

Главни турнир "Игара будућности" биће одржан од данас до 3. марта, а прелиминарни је почео 19. фебруара. Такмичења ће се одржавати у новим дисциплинама коришћењем савремених технологија, дигиталног окружења и физичке активности. Формат такмичења подразумијева коришћење најновијих достигнућа у области е-спорта, роботике, проширене и виртуелне стварности, информационих технологија и вјештачке интелигенције, навео је ТАСС.

"Раша тудеј" наводи да "Игре будућности" представљају веома амбициозан и детаљно развијан вишегодишњи пројекат, који неки већ зову "новим Олимпијским играма".

Такмичења су сортирана у три главне групације - фиџитални спорт, чисти сајбер-спорт и иновативни спорт - са циљем да кроз овај јединствени креативни и технолошки напредни приступ спорт приближи младим генерацијама, у временима када класични спортови губе на популарности и у праћењу на стандардним платформама.