latinica  ћирилица
21/02/2024 |  08:41 ⇒ 10:38 | Аутор: sputniknews.com

Лавров стиже на Г20; МИП Русије: Запад прогурао на дневни ред деструктивну тему (ВИДЕО)

Министар спољних послова Сергеј Лавров завршава турнеју по Латинској Америци посјетом Бразилу, гдеј ће 21. и 22. фебруара бити одржана сједница министара спољних послова земаља Г20.
Сергеј Лавров (Фото: EPA/ALAL MORCHIDI) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA/ALAL MORCHIDI)

Прије Рио де Жанеира, гдје је Лавров ноћас допутовао, министар је посјетио Кубу и Венецуелу.

Како је саопштила портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, на маргинама министарске сједнице Г20 планирано је да Лавров одржи више билатералних састанака.

По њеним ријечима, шеф руске дипломатије ће током обраћања на догађају опширно изнијети руски став по питању глобалних изазова, њихових унутрашњих узрока и динамике, као и неопходних корака за ефикасно рјешавање глобалних проблема.

Уочи министарског састанка Г20, Министарство спољних послова Русије објавило је саопштење у којем се наводи да је укључивање украјинске теме на дневни ред седнице деструктивно.

- Током министарског састанка, руска делегација намерава да скрене посебну пажњу партнерима на неприхватљивост политизације Г20 која би, према свом мандату, требало да се фокусира строго на друштвено-економске изазове. Г20 се не треба сматрати алтернативом Савјета безбејдности УН, који има искључиве прерогативе за одржавање међународног мира и безбједности. Укључивање проблема на дневни ред Г20 на подстицај Запада који нису у домену асоцијације, укључујући украјинско питање, је деструктивно. То повећава несугласице између учесника и удаљава наш форум од потребних успјеха у области његове надлежности - наводи руска страна.

Такође се истиче да ће у фокусу разговора бити двије кључне теме – реформа глобалног система управљања и међународна напетост.

Руска делегација посебно намјерава да истакне "неприхватљивост неконтролисаног преусмјеравања међународних средстава, намијењених унапређењу развоја, за финансирање сукоба око Украјине, између осталог и на уштрб испуњавања обавеза западних сила у вези са помоћи државама којима је она неопходна".

Г20 је неформална асоцијација највећих свјетских економија, водећи форум за разговоре о питањима глобалне економске и финансијске сарадње.