latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:25 | Аутор: dnevni avaz

Стојановић: СДА и ДФ-у БиХ је у трећем плану

Потпредсједник ФБиХ Игор Стојановић очекује да ће преостали закони о спречавању сукоба интереса и судовима бити усвојени на вријеме, изражавајући наду да ће пресудити зрелост и одговорност, а не појединачни интереси.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Мислим да је и људима који одлучују, који сада добијају критике и преко европских закона покушавају да истргују нешто друго, сада јасно шта затварају, који износ финансијске подршке, али и коју врсту пута према бољем животу свих грађана, без обзира на то које су нације - каже Стојановић.

Коментаришући најаве предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће Српска донијети свој изборни закон уколико Кристијан Шмит наметне измјене Изборног закона БиХ и да ће европски пут бити зауставље, Стојановић је рекао да се стално прича о пријетњама, али да је то све игроказ за медије.

- То се најбоље видјело по усвајању посљедњег закона. Све је прича, подиже се тензија како би се фокус јавности држао баш на тој особи, а политички производ је нешто потпуно друго - донесен је Закон о спречавању прања новца - рекао је он за Аваз.

Стојановић каже да је "Тројка" спремна за договоре, али никад такве који ће БиХ "ставити под ноге" и да на то нико неће пристати.

- Оно што сам рекао за Додика, важи и за опозицију, поготово СДА и ДФ, који стално причају о некој издаји. То су покушаји да се бошњачки националисти, окупљени око СДА и ДФ-а, врате у власт и, заједно са српским и хрватским националистима, подијеле земљу онако како они и замишљају, на ексклузивну територију за свакога. "Тројка" то неће дозволити. Зато мислим да нема разлике између реторике СДА и ДФ-а и оне из СНСД-а и ХДЗ-а. Разлика је само у предзнаку, њима је држава у трећем плану, што показује њихова вишедеценијска владавина након које је државе било мање него 1997. године - истиче Стојановић.