latinica  ћирилица
19/02/2024 |  20:13 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Борељ: Нови пакет санкција Русији прије 24. фебруара

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изразио је наду да ће нови пакет санкција Русији бити усвојен прије 24. фебруара, када се обиљежава годишњица почетка руске специјалне војне операције у Украјини.
Жозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/JOHANNA GERON/POOL) -
Жозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/JOHANNA GERON/POOL)

- Разговарали смо о 13. пакету санкција. Надам се да ће бити одобрен прије 24. фебруара - рекао је Борељ на конференцији за новинаре након састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу.

Очекује се да ће 193 физичка и правна лица бити обухваћена 13. пакетом санкција Русији, јавили су западни медији. Већина њих ће бити из Русије, али санкције могу бити уведене и појединцима или организацијама из Бјелорусије, Кине, Индије, Турске и Сјеверне Кореје.

Западне земље и њихови савезници покренули су свеобухватну кампању санкција против Русије након што је Русија покренула своју специјалну војну операцију у Украјини у фебруару 2022. године.

ЕУ је већ усвојила 12 пакета санкција. Мјере укључују замрзавање руских девизних резерви и обустављање међународних плаћања руским банкама.