latinica  ћирилица
19/02/2024 |  17:37 ⇒ 20:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Хелез: О чланству БиХ у НАТО Предсједништво одлучило 2009. године

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез изјавио је да је у току реализација закључака са самита НАТО одржаног у Мадриду, па се, како је навео, кроз билатералне споразуме са земљама чланицама Оружане снаге БиХ опремају.
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ)

Хелез је то изјавио за портал сарајевског Аваза, а шта садржи помоћ, посебно када је ријеч о наоружању, остаје тајна, пише лист и додаје да се начини подршке договарају с партнерима, у складу с потребама ОС БиХ и могућностима донатора.

- Прошле године примили смо рекордан број припадника - близу 1.100, а настојаћемо ове године да то поновимо. Много људи одлази у пензију и остаје празнина. Био је опао и интерес, али повећањем примања ми смо то вратили. За разлику од периода када су три војника била у три различите униформе, сад набављамо неколико врста униформи. Нисам задовољан због опструкција у набавкама - навео је Хелез.

Он каже да БиХ само још формално није чланица НАТО, јер све остале услове испуњава. Додаје да чврсто партнерство доказују посјете највиших званичника НАТО, у априлу ће бити одржана конференција, а у октобру и симпозијум НАТО. Хелез каже да чланство БиХ зависи од опредијељености и јединства унутар НАТО, више него од БиХ.

- Имамо батаљонску групу која је добила највише оцјене те са свима равноправно, било гдје у свијету, може извршавати и најсложеније задатке. Законски смо обавезани на чланство у НАТО. Имамо одлуку Предсједништва БиХ из 2009. да желимо у НАТО, све одлуке су донесене и не треба нам више никаква друга - навео је Хелез.

Коментиришући критике власти, у којој су и странке "Тројке", Хелез подсјећа да је за годину усвојено 13 закона, од којих девет европских, а да је она претходна власт за четири године донијела девет закона, од којих један европски.

- Отварамо преговоре, врата ЕУ широм су нам отворена и увјерен сам да ће се то десити - навео је Хелез.