latinica  ћирилица
19/02/2024 |  14:17 | Аутор: Агенције

Филипо: Фон дер Лајенова увлачи Европу у "тотални рат"

Лидер француске странке Патриоте Флоријан Филипо оптужио је предсједника Европске комисије Урсулу фон дер Лајен да увлачи Европу у "тотални рат" и позвао на њену оставку.
Флоријан Филипо (Фото: EPA/ETIENNE LAURENT) -
Флоријан Филипо (Фото: EPA/ETIENNE LAURENT)

Он је на платформи Икс коментарисао изјаву Фон дер Лајенове, која је на Минхенској безбједносној конференцији у суботу, 17. фебруара, изјавила да не треба да постоје "сиве зоне" у Европи и да европске земље треба да одлуче коју страну подржавају у сукобу у Украјини.

- Урсула себе сматра шефом оружаних снага и спремна је да нас увуче у тотални рат, иако нема легитимност да то учини! Урсулу треба склонити са власти и ЕУ треба што прије уништити - написао је Филипо.

Филипо је упоредио оно што је описао као "карикатуралне" ријечи предсједника Европске комисије са изјавама бившег америчког председника Џорџа Буша млађег, када је покушао да оправда ратове "доброг против зла" у Авганистану и Ираку.

Коментаришући изјаву једног француског новинара за радио "РМЦ" да Француска треба да се преоријентише на ратну економију, Филипо је позвао оне који, наводно, желе рат у Украјини, укључујући Фон дер Лајенову, предсједника Француске Емануела Макрона и њемачког канцелара Олафа Шолца, да сами оду на ратиште.

- Па, онда нека оду на ратиште. Боље да оду у тај рат него да га снабдијевају `до посљедњег Украјинца`. Када човјек везан обавезама ЕУ и НАТО-а захтијева рат, морате га натјерати да се суочи са својом одговорношћу: желите рат, идите тамо! Урсулу, /члана Европског парламента Рафаела/ Глуксмана, Макрона, /европског комесара за унутрашње тржиште Тијерија/ Бретона, Шолца и друге - све их пошаљите на фронт - навео је Филипо.

Западне земље шаљу војну и финансијску подршку Кијеву од почетка руске специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022. године.