latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:19 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Кошарац: БиХ угрожавају они који заговарају антиуставна и антидејтонска рјешења

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да БиХ угрожавају искључиво они који под притиском западног фактора напуштају унутрашњи договор и заговарају антиуставна и антидејтонска рјешења.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је оцијенио да је највећи фактор стабилности за БиХ договор два ентитета и три конститутивна народа, уз дјеловање у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.

- То је политичка реалност у овој земљи коју неће промијенити настојања разних "Бећировића", "Конаковића" и других да лобирају за НАТО интеграције БиХ по бјелосвјетским форумима, безбједносним конференцијама и скуповима, демагошки тврдећи да је овај војни савез фактор стабилности за БиХ - нагласио је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Он је упитао како НАТО може бити фактор стабилности када један од три конститутивна народа у БиХ не прихвата и никада неће прихватити чланство у тој алијанси.

- Да ли у БиХ покушавају примијенити концепт појединих земаља које би требало да постану чланице и ЕУ и НАТО-а, усљед глобалне кризе и изазова? - упитао је Кошарац.

Кошарац је указао да, ако је то случај - Република Српска није и неће бити партнер.

- Јасно смо рекли да смо за сарадњу са НАТО-ом и не умањујемо тај капацитет, али чланство није и неће бити ствар преговора. БиХ неће у НАТО, јер Српска неће дати сагласност за то - навео је Кошарац на Инстаграму.

Према његовим ријечима, то што представници "тројке" причају о, тобоже, чланству у НАТО-у, као приоритетном и усаглашеном рјешењу, није одраз реалног политичког стања у БиХ.

- Препознали смо да користе исту матрицу као деведесетих година, причама о угрожености, нестабилности и слично. БиХ угрожавају искључиво они који под притиском западног фактора напуштају унутрашњи договор и заговарају антиуставна и антидејтонска рјешења  -закључио је Кошарац.