latinica  ћирилица
18/02/2024 |  21:07 ⇒ 21:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Више од 400 особа приведено у Русији током одавања почасти Наваљном

Више од 400 особа приведено је широм Русије на окупљањима на којима је одавана почаст руском опозиционом лидеру Алексеју Наваљном, који је у петак преминуо у руском затвору, саопштила је група за људска права ОВД-Инфо.
Одавање почасти Наваљном (фото:EPA-EFE/Remko de Waal) -
Одавање почасти Наваљном (фото:EPA-EFE/Remko de Waal)

Како је наведено, у више од десет градова полиција је до суботе увече привела 401 особу, највише у Москви и Санкт Петербургу.

Више од 200 грађана ухапшено је у Санкт Петербургу, а међу њима је и Григориј Микнов-Војтенко, свјештеник Апостолске православне цркве, вјерске групе која је независна од Руске православне цркве.

Како је навео ОВД-инфо, он је прије преко друштвених мрежа позвао на помен Наваљном, а оптужен је за организовање скупа, али је након хапшења хоспитализован због можданог удара, пренио је АП.

Судови у Санкт Петербургу наложили су затворске казне у трајању од једног до шест дана за 42 особа које су притворене у петак, док је деветоро грађана добило новчане казне, рекли су званичници суда.

У руској престоници, Москви, најмање шест особа је добило казну затвора у трајању од 15 дана, наводи ОВД-Инфо.

Стотине грађана изашле су у петак и суботу на улице десетина руских градова гдје су на импровизованим меморијалним местима палили свијеће и остављали цвијеће како би одали почаст Наваљном, упркос томе што је московско тужилаштво претходно упозорило грађане да не учествују на протестима на које их позивају преко интернета и друштвених мрежа.

Вијест о смрти Наваљног стигла је мjесец дана прijе предсjедничких избора у Русији за које се очекује да ће Путину обезбиједити још шест година на власти.

Руски опозиционар био је иза решетака откада се вратио из Њемачке, у јануару 2021. године. Од тада је добио три затворске казне, по више оптужби које је одбацио као политички мотивисане.