latinica  ћирилица
18/02/2024 |  16:09 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Хаг: У сукобу миграната повријеђено шест полицајаца (ВИДЕО)

Најмање шест полицајаца је повријеђено у Хагу, а 13 особа је ухапшено након сукоба миграната из Еритреје који су палили полицијске аутомобиле и гађали органе реда камењем.
Хаг - запаљени аутомобили (Фото: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT) -
Хаг - запаљени аутомобили (Фото: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT)

Специјалне полицијске јединице испалиле су сузавац на изгреднике, за које је полиција рекла да су присталице и противници владине групе која присуствује састанку у Хагу.

- Током нереда је на полицајце и ватрогасну јединицу бацано камење, ватромет и други предмети. Изгредници су запалили два полицијска аутомобила и туристички аутобус - саопштила је полиција.

Осумњичени су мушкарци између 19 и 36 година, а полиција је позвала свједоке и затражила видео-снимке нереда.

Градоначелник Хага Јан ван Занен рекао је да је насиље над полицајцима ужасно и неприхватљиво.

Лидер екстремне деснице против имиграције Герт Вилдерс објавио је на друштвеним мрежама слике нереда са натписом "Хапшење и депортовање".

Он је упитаозашто је мигрантима дозвољено да дођу у Холандију, руше земљу, каменују полицију и палњ аутомобиле?

- Желим да постанем премијер који ће коначно да унесе ред у ово - додао је Вилдерс, који је побиједио на изборима у новембру, али се бори да формира коалициону владу.

Према званичним процјенама Владе, у Холандији живи око 25.000 Еритрејаца.

Про и антивладине групе су се раније сукобљавале, укључујући и прошлу годину када је неколико људи избодено уочи догађаја поводом прославе независности Еритреје од Етиопије.