latinica  ћирилица
17/02/2024 |  20:55 ⇒ 21:36 | Аутор: Агенције

Шојгу поднио рапорт руском предсједнику; Путин честитао на важној побједи

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу поднио је рапорт руском предсједнику Владимиру Путину о томе да је руска војска у потпуности преузела контролу над Авдејевком.
Шојгу и Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Илустрација) -
Шојгу и Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Илустрација)

Како се наводи у саопштењу руског Министарства одбране, то је учинила руска војна групација "Центар" под командом Андреја Мордвичева.

- Територија Авдејевке укупне површине 31,75 квадратни километар, у потпуности је ослобођена од украјинских снага, а губици Кијева за протекла 24 часа били су преко 1.500 војника - наводи се у саопштењу.

Руски предсједник Владимир Путин је, након што је саслушао извјештај министра одбране Сергеја Шојгуа о заузимању Авдејевке, честитао руској војсци на овом успјеху.

- Предсједник је честитао нашој војсци и борцима на тако важној побједи, са таквим успјехом - изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Из Министарства додају да су у посљедња 24 часа у борбама за Авдејевку Оружане снаге Украјине изгубиле више од 1.500 војника.

- Под непрекидном паљбом руских трупа, само неколико раштрканих формација украјинских снага успјело је да напусти Авдејевку, оставивши за собом оружје, војну опрему и борбену технику - наводе из руског Министарства.

Руски војни ресор додаје и да група "Центар" наставља са офанзивом како би у потпуности очистили цијелу Доњецку Народну Републику од украјинских снага.