latinica  ћирилица
17/02/2024 |  15:02 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Којић: Правосуђе БиХ изгубило смисао постојања због унитарних политика

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је правосуђе БиХ, спроводећи одређене политике унитаризације БиХ, изгубило смисао постојања, а то су недискриминација и правични поступци.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Очигледно је правосуђе сервис за прогањање Срба и то годинама уназад, почевши од процеса који су се водили и воде за ратне злочине - рекао је Којић Срни и додао да са друге стране постоји потпуна анемија када је у питању процесуирање злочина над Србима које су починили Бошњаци.

Којић је подсјетио да у БиХ постоји ситуација да су отворени одређени предмети, али да судски процеси у њима трају у недоглед.

Он је као примјер навео суђење бившем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, којем се у Суду БиХ суди за злочине над Србима, али више од годину дана није одржан главни претрес.

Којић истиче да је насупрот овом случају, када је ријеч о хитности поступања, предмет против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића.

- Видимо ту жељу да се процес против Додика што прије оконча. Видимо да постоји и позадина дијела међународне заједнице који жели да Додика уклоне са међународне сцене - рекао је Којић.

Према његовим ријечима, управо тај дио међународне заједнице подржава непроцесуирање злочина над Србима и непроцесуирање Бошњака, те скривање и неизручивање на издржавање казне осуђених Бошњака, као што је случај некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина, којем је Суд БиХ изрекао казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. године над Србима у Возући и Завидовићима.

- Ту имамо потпуно ћутање, док за све што се води против Срба за ратне злочине, као и против предсједника Додика за измишљено дјело, дјело које не постоји, имамо значајан утицај међународне заједнице и њихово форсирање да се то доведе до краја - констатовао је Којић.