latinica  ћирилица
17/02/2024 |  08:28 ⇒ 15:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјинска војска се повукла из Авдејевке

Украјинска војска саопштила је да је због ескалације оружаних борби у Авдејевки издато наређење о повлачењу украјинских трупа из југоисточног дијела тог града, али и да та одлука, како се наводи, није пружила никакву стратешку предност Русији.
Авдејевка (Фото:  EPA/MARKIIAN LYSEIKO) -
Авдејевка (Фото: EPA/MARKIIAN LYSEIKO)

Олександар Тарнавски, командант украјинске југоисточне војне зоне, објавио је на свом Телеграм каналу да су се украјинске јединице повукле уз мале губитке, преноси Ројтерс.

- У тешкој ситуацији на бојном пољу, гдје су остале само рушевине и гомиле цигала, наш приоритет је да се спасу животи војника - написао је Тарнавски.

Командант украјинске југоисточне војне зоне је описао подручје Авдијевке као "жаришну тачку на линији фронта дугој око 1.000 километара".

- Непријатељ даноноћно изводи масивне артиљеријске ударе и не престаје са истовременим нападима из више праваца. Украјински војници маневришу, повлаче се са уништених позиција и учвршшују своје положаје на новим линијама одбране - објавио је Тарнавски и потврдио да руске снаге дејствују у намјери да "збришу град са лица земље".

Током ноћи главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски је саопштио одлуку о повлачењу украјинских јединица из града, преноси Униан.

У Украјини становништво неколико региона упозорено је јутрос на опасност од напада Русија балистичким оружјем.