latinica  ћирилица
16/02/2024 |  22:04 ⇒ 22:05 | Аутор: Агенције

Трамп мора да плати 355 милиона долара

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп мора да плати 354,9 милиона долара казни јер је, како би преварио кредиторе, пријавио превелик износ свог богатства, саопштено је данас из суда у Њујорку.
Доналд Трамп (Фото: EPA/ЈEFFERSON SIEGEL / POOL) -
Доналд Трамп (Фото: EPA/ЈEFFERSON SIEGEL / POOL)

Суд је, такође забранио Трампу да у наредне три године буде у служби или руководи неком корпорацијом у Њујорку.

Тужбу против Трампа изнијела је државни тужилац Њујорка Летиција Џејмс која бившег предсједника и његову породичну фирму терети да су предали лажне податке о вриједнности свог богатства на 3,6 милијарди долара годишње током деценије како би преварили банкаре да им дају повољније услове за кредит.

Трампов адвокат Алина Хаба рекла је да пресуда представља неправду и да је то "кулминација вишегодишњег, политички вођеног лова на вјештице" против бившег предсједника.

- Овдје није у питању само Трамп већ, уколико ова одлука остане на снази, послужиће као показатељ сваком Американцу да Њујорк више није отворен за пословање - нагласила је Хаба, која је најавила да ће поднијети жалбу на пресуду.

Трамп и његови синови Дон Јуниор и Ерик, такође су обухваћени тужбом и они морају да плате по четири милиона долара. Трамп негира кривицу.