latinica  ћирилица
16/02/2024 |  19:28 | Аутор: СРНА

Кришто присуствовала отварању Минхенске безбједносне конференције

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто учествовала је данас на отварању Минхенске безбједносне конференције, на чијим маргинама се састала са више европских земаља и ЕУ које је информисала о резултатима Савјета министара у спровођењу реформи у различитим секторима.
Борјана Кришто - Фото: Уступљена фотографија
Борјана КриштоФото: Уступљена фотографија

Кришто се на маргинама конференција састала са предсједником Србије Александром Вучићем, министром спољних послова Аустрије Алеxандером Шхаленбергом и министром спољних и европских послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом.

Она је одржала и одвојене билатералне сусрете са потпредсједником Европске комисије Дубравком Шуицом и делегацијом Владе Хрватске коју је предводио премијер Андреј Пленковић.

Током састанака разговарано је о европском путу БиХ, реформским процесима, безбједносним изазовима и регионалној сарадњи, на којима је Кришто нагласила посвећеност БиХ остварењу кључног спољнополитичког циља, пуноправном чланству у ЕУ.

Кришто је истакла важност сарадње са европским партнерима и континуиране подршке земаља чланица ЕУ како би БиХ остала на европском путу, те важност регионалне сарадње у обезбјеђивању мира и стабилности, што је кључ за напредак БиХ и цијелог региона.

Она је информисала саговорнике да је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас подржао Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, чиме је испуњен још један услов за отварање преговора са ЕУ.

Кључне теме о којима је расправљано на панелима Минхенске конференције су улога Европе у безбједности и одбрани, новим визијама глобалног поретка, те о безбједносним импликацијама климатских промјена.

Кришто је учествовала на панел дискусијама "Повећање колача: глобални поредак који функционише за све" и "САД у свијету", на којој је главни панелиста била замјеник предсједника САД Камала Харис.