latinica  ћирилица
16/02/2024 |  19:02 ⇒ 19:41 | Аутор: РТС

Вучић: Имали смо много важних састанака у Минхену (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је на маргинама Минхенске безбједносне конференције имао много важних састанака, попут састанка са шефом британске дипломатије Дејвидом Камероном, специјалним изаслаником Стјуартом Пичом и европским комесаром Јоханесом Ханом, као и представницима Европске централне банке.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)

Вучић је новинарима рекао да је имао случајан, али не кратак разговор са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, за који је оценио да је био "дужи него што је очекивао".

- Присуствовао сами говору (потпредсједнице САД) Камале Харис. Али наравно да је главна веијст била смрт Алексеја Наваљног. По подне сам имао углавном економске теме и разговарао са инвеститорима и представницима њемачке владе задуженим за економска питања - рекао је он.

Како је истакао, шта год да ради у глави му је Експо и 2027 и неки не лако достижни циљеви за које је рекао да ће их Србија достићи, попут БДП-а и просјечних плата и пензија, за шта је потребно много инвестиција.

- Вјерујем да ћемо то наставити. Сутра имам два састанка са Американцима - са сенаторима и увече вечеру са свим Американцима који су овдје - рекао је Вучић. 

Додао је да је Дан државности Србије у четвртак обиљежен на достојанствен и прелијеп начин.

На питање о чему ће разговарати са високим представником ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозепом Борељом, Вучић је рекао да га није сигурно звао на кафу, и да ће разговарати о Косову и Метохији.

Вучић је рекао да је чуо да је Велика Британија упутила Приштини прилично оштро писмо због укидања динара.

Вучић је у обраћању медијима навео да је о ситуацији на Косову и Метохији у Минхену разговарао са шефом британске дипломатије Дејвидом Камероном и специјалним изаслаником Велике Британије за Балкан Стјуартом Пичом, додајући да је са њима размијенио мишљења и о ситуацији у региону.

Одговарајући на питање да ли очекује да ће Њемачка бити оштрија према Приштини, он је рекао да увијек очекује да Берлин буде оштрији према Србији због свог става о Косову и Метохији, али да се нада да ће њихови ставови бити нешто избалансиранији.