latinica  ћирилица
16/02/2024 |  17:07 ⇒ 19:21 | Аутор: sputniknews.com

Русија апелује на САД: Уздржите се од оптужби поводом смрти Наваљног, сачекајте резултат истраге

Министарство спољних послова Русије позвало је САД да покажу уздржаност поводом реакција на смрт Алексеја Наваљног и да сачекају резултате вјештачења.
Министарство спољних послова Русије (Фото: EPA/SERGEI ILNITSKY) -
Министарство спољних послова Русије (Фото: EPA/SERGEI ILNITSKY)

- Занимљиво је зашто је за Бијелу кућу и Стејт департмент смрт руског држављанина у руском затвору много важнија и страшнија него смрт америчког држављанина, новинара Гонзала Лире који је мучен до смрти у украјинском затвору? Уместо неоснованих оптужби, требало би показати уздржаност и сачекати званичне резултате форензичке анализе - саопштило је Министарство спољних послова на Телеграму.

Руска страна констатује да је смрт човјека – увијек трагедија.

Алексеј Наваљни преминуо је у поправном затвору бр. 3 у Јамало-Ненецком аутономном округу, саопштила је регионална управа Федералне службе за извршење казни. У саопштењу се наводи да се затвореник Алексеј Наваљни након шетње осјетио лоше и практично одмах онесвијестио.

Кремљ је саопштио да Федерална служба за спровођење затворских казни врши све потребне провере у складу са постојећом процедуром.

Иначе, у јануару је саопштено да је у украјинском затвору умро блогер Гонзало Лира који је имао држављанство САД и Чилеа. О његовој смрти извијестио је амерички новинар Такер Карлсон, а то је касније потврдио и Стејт департмент. Карлсон је писао да је Лира "мучен у украјинском затвору од јула" због тога што је критиковао украјинског предсједника Владимира Зеленског.