latinica  ћирилица
16/02/2024 |  13:34 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Дебевцу и Мехмедагићу продужен притвор још мјесец дана

Суд БиХ је на приједлог Тужилаштва БиХ донио рјешење о продужењу мјера притвора осумњиченим Ранку Дебевцу и Осману Мехмедагићу, која по овом рјешењу може трајати најдуже један мјесец, речено је у Суду БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Једномјесечни притвор Дебевцу и Мехмедагићу може трајати до 15. марта или до нове одлуке Суда.

Они су ухапшени прије два мјесеца, а од тада се налазе у притвору због низа кривичних дјела које им се стављају на терет, од злоупотребе положаја, уништавања доказа о нелегалном прислушкивање, лажног представљања, примања мита.

На јучерашњем рочишту за продужетак притвора изнесен је податак Тужилаштва да се Дебевец лажно представљао и као агент Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/, што му је омогућио бивши директор Мехмедагић.

Шокантни су и детаљи из Суда о примању дара од бјегунаца и осумњичених против којих су се водили судски поступци у Суду, до сусрета са пресуђеним убицом Ђорђем Ждралом.

Тужилаштво БиХ је најавило да тек слиједе велике истраге и да саслушавањем свједока из ОБА, али и Суда БиХ, на видјело излазе бројне неправилности у раду Дебевца и Мехмедагића који ће тек у наредном периоду добити јаснију слику како је овај двојац управљао судским процесима у БиХ, а заузврат остваривао огромну финансијску корист.

Дебевец и Мехмедагић ухапшени су 19. децембра прошле године.