latinica  ћирилица
16/02/2024 |  11:53 ⇒ 11:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Зеленски стигао у посјету Њемачкој

Украјински предсједник Володимир Зеленски стигао је данас у посјету Њемачкој у оквиру турнеје по европским земљама, чији је циљ добијање веће помоћи за Украјину, а за касније данас планирана је посјета Француској.
Владимир Зеленски и Олаф Шолц (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Владимир Зеленски и Олаф Шолц (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Зеленски је написао на друштвеним мрежама, након што је стигао у Њемачку, да ће се срести током два дана са њемачким и француским партнерима, да ће потписати билатералне споразуме о безбједносним гаранцијама за Украјину и учествовати на Минхенској безбједносној конференцији.

Зеленски је навео да Украјина са савезницима улаже све напоре да се рат заврши што је прије могуће по, како је навео, "фер украјинским условима" и да се обезбиједи трајни мир.

Како је најавила канцеларија Зеленског, украјински предсједник ће током посјете Берлину и Паризу потписати билатералне споразуме о безбједносним гаранцијама за Украјину.

Детаљи споразума који ће бити потписани са француским предсједником Емануелом Макроном и њемачким канцеларом Олафом Шолцом још нису познати.

Француски званичници дали су мало детаља о споразума између Париза и Кијева који ће бити потписан вечерас у Јелисејској палати. Рекли су да споразум укључује економске и финансијске елементе и да није ограничен на војне.

Украјина је саопштила да жели да искористи први споразум потписан са Великом Британијом у јануару као оквир за споразуме са Њемачком и Француском.

Велика Британија је саопштила да је споразумом предвиђена британска помоћ Украјини уколико се суочи са новим руским нападом након што се текући сукоб оконча.

Очекује се да ће Зеленски такође одржати говор на Минхенској безбједносној конференцији у суботу, а планирано је да се на маргинама тога скупа састане са неколико званичника, укључујући и потпредсједницу САД Камалу Харис.