latinica  ћирилица
16/02/2024 |  11:41 ⇒ 11:41 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Политика неоколонијализма највише дестабилизује међународне односе

Колонијална политика је требало да остане срамна страница прошлости, али Запад и сада покушава да прибјегне сличној пракси, рекао је предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин  (Фото:EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото:EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Таква политика је постала један од фактора који највише дестабилизује међународне односе, додао је он.

- Неоколонијализам је срамно насљеђе вишевјековне епохе пљачке и експлоатације народа Африке, Азије и Латинске Америке и других региона планете. Неоколонијално агресивно понашање данас видимо у покушајима колективног Запада да свим средствима очува своју доминацију, да економски потчини друге земље, лиши их суверенитета, наметне туђе вриједности и културне традиције - рекао је Путин у поздравној поруци која је прочитана учесницима форума "За слободу нација".

Како је оцијенио Путин, таква политика је постала један од фактора који највише дестабилизује међународне односе и баријера је на путу развоја читавог човјечанства.

На конференцији је говорио и замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев који сматра да је потребно израчунати штету која је причињена различитим земљама због колонијалне политике Запада.

Он је оцијенио да САД нису у стању да саме воде неоколонијалну политику и због тога пребацују терет трошкова вођења такве политике на земље сателите.

- Сједињене Државе покушавају да све потчине својој вољи, сами нису способни да добију ту глобалну битку и зато укључују своје сателите у реализацију неоколонијалне политике. На њих ће пасти већи дио бремена трошкова. Врло често они нису задовољни али су принуђени да прате тај курс - додао је Медведев.
Земље које су биле жртве колонијализма сада су окосница мултиполарног свијета, констатовао је он.