latinica  ћирилица
16/02/2024 |  10:50 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Озваничена сарадња са ГИЗ-ом, подршка за е-потпис и е-новчаник

У оквиру пројекта "Иновације и дигитализација малих и средњих предузећа", који суфинасирају ЕУ и Влада Њемачке, потписан је Меморандум о разумијевању између Њемачке организације за међународну сарадњу /ГИЗ/ и Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену у БиХ, чиме је озваничена сарадња и подршка развоју платформе дигиталног идентитета за биометријску аутентификацију.
Потписивање Споразума - Фото: Уступљена фотографија
Потписивање СпоразумаФото: Уступљена фотографија

Како се истиче у саопштењу, овом подршком планирано је да се платформа интегрише са постојећим централним ИДДЕЕА системом за биометријски регистар и регистар података о идентитету, као и са постојећим централним ИДДЕЕА системом за издавање електронских цертификата и креирање дигиталних потписа у облаку, а платформа дигиталног идентитета пружаће кључне услуге за електорнски потпис и е-новчаник.

- Пројекат "Иновација и дигитализација у малим и средњим предузећима" подржава развој и примјену различитих дигиталних рјешења и услуга за побољшање конкурентности пословања у БиХ. У том смислу е-потпис је кључни корак ка дигитализацији пословања и може бити основа за различите дигиталне услуге које развија приватни сектор - на примјер у области е-трговине или разних платформских рјешења. Стога смо веома захвални на сарадњи са ИДДЕЕА-ом, на имплементацији е-потписа, гдје ће наш пројекат дати подршку у иницијалној фази - рекла је програмски менаџер у ГИЗ-у Ева Нахер.

У саопштењу се наводи да је том приликом директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ- ИДДЕЕА Алмир Бадњевић истакао како је циљ да се олакша приступ електронским услугама грађанима, чиме се, осим унапређења ефикасности административних процеса, подстиче и дигитална инклузија и економски развој.

- Радујемо се нашој првој сарадњи са ГИЗ-ом. Сретни смо да је још један међународни партнер, као што је ГИЗ препознао наш рад и потенцијал нашег пројекта и одлучио пружити подршку ИДДЕЕА БиХ. Ова подршка ће бити од велике важности у убрзању процеса увођења електронских услуга, чиме ће се омогућити нашим грађанима да брже и ефикасније користе модерне технологије у свакодневном животу - рекао је Бадњевић.

Пројекат "Иновације и дигитализација малих и средњих предузећа" има за циљ стварање повољног окружења за технолошку трансформацију ових фирми у конкурентним секторима, кроз бољи приступ иновативним технологијама, вјештинама и услугама.