latinica  ћирилица
16/02/2024 |  08:38 ⇒ 08:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден упозорио Нетанијахуа да не креће на Рафу без плана за заштиту цивила

Амерички председник Џозеф Бајден поново је упозорио израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да не би требало да спроводи војну операцију у Рафи без одговарајућег изводљивог плана за заштиту палестинских цивила, саопштила је Бела куц́а.
Бајден и Нетанијаху (Фото: EPA-EFE/MIRIAM ALSTER/POOL) -
Бајден и Нетанијаху (Фото: EPA-EFE/MIRIAM ALSTER/POOL)

Ово је други пут у мање од седам дана да је Бајден упозорио Нетанијахуа поводом плана о усмјеравању израелске војне офанзиве на овај дио Појаса Газе без плана за безбједност око милион људи који се тамо налазе.

Амерички и израелски лидер разговарали су и о текућим преговорима о таоцима, а Бајден је обећао да ће наставити да ради даноноћно да би помогао у ослобађању талаца, који су већ 132 дана у заробљеништву Хамаса, наводи се у саопштењу.

Израелске снаге саопштиле су јуче да су извршиле рацију на највећу функционалну болницу у Гази, што је изазвало бојазан за судбину више стотина пацијената, медицинских радника и многих расељених Палестинаца који су тамо потражили уточиште од рата.

Раније овог мјесеца, Бајден је рекао да је војни одговор Израела у Појасу Газе био "превелик" и изразио озбиљну забринутост због све већег броја погинулих цивила у палестинској енклави.