latinica  ћирилица
15/02/2024 |  18:57 ⇒ 21:11 | Аутор: СРНА

Рим: Више од 1.000 пољопривредника у центру вјечног града

Више од 1.000 пољопривредника учествовало је данас у новим протестима у Риму, укључујући вожњу тракторима према древној арени "Циркус Максимус".
Протести пољопривредника у Риму (Фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Протести пољопривредника у Риму (Фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Мања група пољопривредника се осим доласка до арене, такође скупила недалеко од канцеларија премијера Ђорђе Мелони, док је делегација нешто раније посјетила просторије ЕУ гдје је уручила писмо жалбе.

Различите групе пољопривредника одржавале су мање протесте од јануара од Сицилије до Торина због пада прихода и раста трошкова живота.

Њихови проблеми се крећу од трошкова за гориво до еколошких регулатива ЕУ осмишљених за борбу против климатских промјена али за које пољопривредници тврде да наносе штету њиховом животном стандарду.

- Тренутно, Италијани, пољопривредници не одлучују ни о чему. Немамо моћ за преговоре око цијена, нити око политичких избора које доноси власт - рекао је један од представника пољопривредника Пино Конвертини након што је у згради Европске комисије остављено писмо.

Мелонијева је крајем прошле седмице одржала округли сто са удружењима пољопривредника којима је обећала повратак ограничених пореских олакшица које је њена администрација нешто раније суспендовала.

Европска комисија је, такође у протеклих неколико седмице извршила неколико уступака усљед протеста широм блока.