latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:49 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Подршка Европске уније агенцији ИДДЕЕА (ВИДЕО)

Дигитализација је будућност, али и један од приоритета Европске уније. Због тога, делегација Европске уније подржава Агенцију за идентификациона документа, евиденцију и размјену података у процесу дигиталне трансформације.
Подршка Европске уније агенцији ИДДЕЕА - Фото: РТРС
Подршка Европске уније агенцији ИДДЕЕАФото: РТРС

До сада је уложено више од 10 милиона евра у саму Агенцију, а најављен је и нови пројекат, вриједан три милиона евра, за набавку неопходне опреме.

Различите врсте машина које се користе за персонализацију регистарских таблица, видео-надзор, рачунарска опрема, специјализовани сервери - све ово само је дио подршке Европске уније агенцији ИДДЕЕА.

Недавно је представљен дигитални идентитет грађана, као и дигитални потпис, што представља важан корак у процесу дигитализације.

- Комплетна та опрема која се користи за електронски потпис, као и такозвани НТП-сервери који нам омогућавају да се вежемо са Институтом за мјеритељство БиХ. Омогућујемо тачно вријеме које се такође уписује као информација код дигиталног потписа – такође је овдје захваљујући подршци делегације ЕУ - каже директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Алмир Бадњевић.

Постојање електронског потписа олакшаће и грађанима и привреди. Како је најављено из Европске уније, дигитализација је један од њених приоритета, али и значајан елеменат Плана раста за Балкан.

- Ријеч је о активностима које унапређују свакодневни живот грађана, функционалност организација и пружање услуга корисницима - рекао је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

- Без изградње "дигиталних аутопутева", не само да нећемо стићи остатак Европе, него ни остатак региона – истакао је министар комуникација и транспорта у Савјету министара Един Форто.

Един Форто министар комуникација и транспорта у Савјету министара, позива све – оба ентитета, све кантоне, све општине – да се укључе у ову утрку у којој ће се пружити инфраструктура кроз коју ће се онда омогућити и грађанима и фирмама да свакодневно уживају у стварима које су дотупне свима, осим нама. Као што су дигитални потпис, дигитални идентитет, пословање без одласка у Општину, без прикупљања папира. 

Делегација Европске уније донирала је Агенцији ИДДЕЕА и седам теренских возила.