latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:26 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Кошарац: Српска води политику мира и заговара пријатељства за свима (ВИДЕО)

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац истакао је да Република Српска води сталну политику мира и стабилности и заговара пријатељства са свим земљама, не само у региону, већ и у Европи и свијету.
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac) -
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac)

Кошарац је поводом изјаве америчког амабасадора у БиХ Мајкла Марфија да је предсједник Републике Српске Милорад Додик "у загрљају руског предсједника Владимира Путина" истакао да је политика предсједника Српске политика сарадње.

- Не видим ништа спорно у томе што предсједник Додик има добре односе са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоаном, предсједником Путином и другим предсједницима - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је потребна афирмација политике мира и стабилности, као и политика регионалне сарадње.

Кошарац је навео да Русија не врши никакав малигни утицај у БиХ, те да таквог утицаја никада није било.

Он је указао да у Федерацији БиХ постоји структура која жели да слуша америчког амбасадора и Кристијана Шмита, те да је очигледно да они успоравају европски пут БиХ, а да Марфи сталним неистинама формира наратив да Додик успорава пут БиХ у ЕУ.

Кошарац је рекао да је политика Републике Српске и њеног предсједника оријентисана на кретање у складу са уставима Српске и БиХ, те демократским иницијативама и закључцима институција Републике Српске и њених представника у институцијама БиХ.

- Ми имамо свој став, потпуно смо јасни и од наших уставних капацитета нећемо одустајати - нагласио је Кошарац.

Поновио је да је амбасадор САД у БиХ изнио ноторну лаж када је изјавио да предсједник Републике Српске опструише европски пут БиХ, те истакао да је Додикова политика усмјерена на неколико елемената, прије свега уставно и законско кретање, уставну БиХ, те договор домаћих политичара без странаца.

- Данас је изнио ноторну лаж и показује да, ма колико се ми трудимо да будемо коректни, да је Марфи квалификовани политички медиокритет - рекао је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Подсјетио је да је Република Српска по сваком питању понудила рјешење, док се са друге стране видио пасиван однос на проактивно дјеловање институција Српске на европском путу, јер често друга страна није имала аргумент, односно своје приједлоге.

- Марфи одређене политичке структуре користи као политичке куниће, док са друге стране постоји потреба структуре из ФБиХ да буде сервилна странцима - рекао је Кошарац.

Он је упитао како је могуће да након састанка у Сарајеву предсједника политичких партија које чине власт на нивоу БиХ, један од лидера "тројке" одмах оде у зграду ОХР-а.

Коментаришући саопштење америчке Амбасаде у БиХ у којем се говори о евроатлантским интеграцијама БиХ, Кошарац је рекао да их Република Српска никада неће подржати и да је јасно рекла да је за сарадњу са овим савезом.

- Добро знате шта сте радили српском народу у Републици Српској и Србији, према томе о тим питањима не треба говорити - рекао је Кошарац.

Кошарац је навео да је видљиво да САД и даље желе да моделирају односе у БиХ, те подсјетио на улогу ове земље у мировним споразумима који су били током рата у БиХ.

- Сваки пут када је дошло до споразума о миру у БиХ имали смо ситуацију да су Американци позвали Алију Изетбеговића и да је често повлачио свој потпис са онога што је потписао у иностранству. Такав је случај са Лисабонским споразумом и утицају тадашњег америчког амбасадора Ворена Цимермана - рекао је Кошарац и додао да се и данас може видјети слична ситуација.