latinica  ћирилица
15/02/2024 |  14:53 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Обновити Интерполову потјерницу за Нијазом Чаушевићем

Окружни суд у Добоју, на приједлог тужилаштва, издао је наредбу Министарству безбједности у Савјету министара – Интерпол у Сарајеву да се обнови међународна црвена потјерница против Нијаза Чаушевића званог Медо из Славонског Брода оптуженог за ратне злочине против цивилног становништва 1992. године у Броду, потврђено је у добојском Окружном јавном тужилаштву.
Суд у Добоју - Фото: РТРС
Суд у ДобојуФото: РТРС

- Ово је урађено с обзиром на то да је оптужени као држављанин друге државе недоступан органима гоњења БиХ и да постоје околности које потврђују сумњу да се крије, да се не жели одазвати на позиве суда које је уредно запримио и да је против њега рјешењем суда одређен и притвор - појашњавају у Тужилаштву.

Оптужница је потврђена на приједлог Окружног јавног тужилаштва Добој.

У овом тужилаштву Срни је потврђено да је у току процес екстрадиције Деде Одобашића, настањеног у Шведској, оптуженог за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва у Броду 1992. године.

Суд је оптуженом на приједлог тужилаштва одредио притвор и издао наредбу за расписивање међународне црвене потјернице, због недоступности оптуженог правосудним органима БиХ.

Тужилаштво није званично обавјештено о хапшењима и привођењу оптужених пред надлежни суд ради вођења кривичног поступка по потврђеним оптужницама, додају у Тужилаштву.