latinica  ћирилица
15/02/2024 |  13:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг упозорио НАТО

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је данас земље чланице Алијансе да не дозволе да се створи раздор између САД и Европе.
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

- Поздрављам што европски савезници више улажу у одбрану, а НАТО је на то позивао много, много година - рекао је Столтенберг новинарима у сједишту алијансе у Бриселу гдје предсједава састанком министара одбране Алијансе.

Столтенберг је истакао да НАТО не треба да иде било којим путем који би указивао на то да постоји покушај да се Европа одвоји од Сјеверне Америке, пренио је АП.

- НАТО има нуклеарно средство одвраћања, и то функционише деценијама. Не треба да радимо ништа да то поткопамо. То би само створило више неизвијесности и више простора за погрешну процјену и неразумијевање - рекао је Столтенберг.

Француски предсједник Емануел Макрон инсистира на томе да Француска мора да задржи своју независност када је у питању могућа употреба нуклеарног оружја.

Макрон је, међутим, у децембру рекао да Француска има "посебну одговорност" као нуклеарна сила у Европи и да "стоји уз" своје савезнике и европске партнере.

Разговор о европском "нуклеарном кишобрану" долази од, између осталих, њемачких чланова Европског парламента.

Њемачки канцелар Олаф Шолц и други највиши безбједносни званичници, међутим, заступају став да нема алтернативе за нуклеарни кишобран НАТО-а.

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп рекао је у суботу да би "охрабрио" Русију да нападне било коју чланицу НАТО-а која не издваја два одсто БДП-а за одбрану.

Столтенберг је рекао да Трампови коментари доводе у питање кредибилитет колективне безбједносне посвећености НАТО-а, према којој ће на напад на било коју земљу чланицу одговорити све земље Алијансе.

Суочени са ратом у Украјини који исцрпљује војне и финансијске ресурсе, и са америчким пакетом подршке који је обустављен због сукоба између демократа и републиканаца у Конгресу, европски лидери и високи званичници упозорили су да Европа мора више да улаже у своје војске и нове технологије и да појача производњу оружја.

Посљедњих седмица чак су се појавили и разговори о томе да Европа треба да развија "нуклеарни кишобран".