latinica  ћирилица
15/02/2024 |  12:43 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Нешић: Прије него што медијски "све похапси", Исак би требало да прочита Закон о унутрашњим пословима ФБиХ

Жао ми је што Рамо Исак није прочитао Закон о унутрашњим пословима ФБиХ, чак ни његов члан 1, рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненада Нешића реагујући на изјаву министра МУП-а ФБиХ Исака да "МУП ФБиХ може хапсити и у Републици Српској''.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Колега Рамо Исак би требало да зна да судови и тужилаштва издају наредбе полицијским агенцијама у складу са законским надлежностима тих агенција. Као што полиција из Мостара нема законска овлашћења да регулише саобраћај или да спроводи акције у Сарајеву, тако су и ентитетска министарства унутрашњих послова надлежна искључиво на територији једног ентитета. Једина полицијска агенција која има надлежност на територији цијеле БиХ је СИПА. Тако кажу закони ове земље - истиче Нешић.

Кад би мало порадио на свом стручном знању, поручује Нешић, Исак би се требало подсјетити и на реформе полиције прије 15-ак година.

- Тада је једна од тачака дискусије било и то да ли полицијским агенцијама једног ентитета треба дозволити прелазак у други ентитет, барем тамо гдје је територија испреплетена као у Сарајеву и Источном Сарајеву. Одлучено је да нема преласка међуентитетске линије - подсјећа Нешић.

Нешић констатује да је "организација полиције у БиХ урађена по моделу из САД-а, гдје такође полиције савезних држава не прелазе на територију друге државе". 

- Када калифорнијска полиција јури неког криминалца који бјежи у Аризону или Неваду, то ради само до границе, а онда потјеру наставља полиција Аризоне или Неваде. Прије него што медијски "све похапси", Исак би требао да прочита Закон о унутрашњим пословима ФБиХ, да не дерогира позицију министра. Умјесто популистичких изјава, паметније би му било да се позабави прописима за ревизију дозвола за оружје и да се позабави обавезним љекарским прегледима полицајаца - рекао је Нешић.