latinica  ћирилица
06/02/2024 |  13:40 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Суд БиХ приказао сву биједу неуставног правосудног система

Наставак суђења предсједнику Републике Српске Милораду Додику пред Судом БиХ приказао је сву биједу наметнутог и неуставног правосудног система на БиХ нивоу који се више ни не труди да прикрије своју улогу егзекутора непослушних политичара, и то одлукама других политичара заогрнутих у судијску тогу, изјавила је српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

Бурсаћева је оцијенила да такви, очито, немају ни зрно неопходног професионалног или моралног кредибилитета, а чињеницу да су у судијску столицу сјели из редова политичара и ратног кадра СДА морају да оправдају управо нечасним радњама.

- Такви не мијењају политички правац и коначан циљ - нестанак Републике Српске, а очито да не бирају ни средства - указала је Бурсаћева.

Она је поручила да држава која има правосуђе какво је приказано у наставку суђења предсједнику Републике Српске пред Судом БиХ треба да се забрине за своју будућност.

- Држава чији правосудни систем у законодавној области даје примат неизабраним странцима у односу на парламент, која у појединим процесима даје примат наредбама из неформалних центара моћи у односу на сопствене процесне и материјалне прописе и којој правосуђе служи за дисциплиновање појединаца - једноставно није и не може бити држава - констатовала је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, то може бити протекторат или копија средњовјековне феудалне структуре, али никако држава заснивана на правним и демократским принципима.

- Свако ко мисли да је то пут којим БиХ треба да иде, дубоко се вара. Оваква брутална, неправна и неправедна акција рушитеља Републике Српске, али и дејтонске БиХ, основних правних и демократских принципа, мора да рачуна на реакцију одговарајућег облика и интензитета - истакла је Бурсаћева за Срну.

Она је поручила да оно што се у овом процесу напада, од личних права појединаца до права Републике Српске у цјелини, мора бити одбрањено свим расположивим средствима.

- Неправо и неправда нигдје нису могли да опстану, па неће ни овдје, ма каква сила да их креира и подржава - констатовала је српски делегат у Дому народа.

У Суду БиХ јуче је одржано рочиште против предсједника Републике Српске Милорада Додика на којем је Тужилаштво БиХ представило оптужницу, а одбрана изнијела концепт одбране констатујући да се оптужницом руши суверенитет БиХ и затражила изузеће судије Сене Узуновић, која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике.

Бивши директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да је Узуновићева током рата била припадник такозване Армије БиХ, и то помоћник командира, те да је након тога обављала правосудну функцију у суду у Коњицу, што ствара оправдану сумњу да не може бити непристрасна.