latinica  ћирилица
26/01/2024 |  09:40 ⇒ 11:03 | Аутор: РТРС

Хелез: Након обарања идуће тачке од стране министара из Српске иде кривична пријава

Зукан Хелез, министар одбране БиХ рекао је да као главни проблем у функционисању странака на власти истиче министре из Републике Српске, који имају право вета.
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ)

- Они инпуте добијају од Милорада Додика. То јако тешко функционише. Умјесто да идемо на Савјет министара са неким еланом да усвојимо пуно квалитетних закона, ја као да идем у ров. То је пуно стреса. Припремимо добре законе, они само кажу – скидамо. Ипак, у свему овоме, у овом политичком куршлусу, донијели смо преко 1.000 аката и закона за ову годину дана. Савјет министара ради, функционише - донијели смо неколико закона из кључних 14 приоритета. Савјет министара је одрадило свој посао, то је сада на оба дома парламента - тврди Хелез.

Хелез је анализирао и посјету високе делегације ЕУ.

- Имали смо један отворен разговор. Урсула фон дер Лајен је била јако отворена, рекла је да се неће гледати кроз прсте. Моје излагање је било овакво – ми нисмо донијели Устав БиХ, наметнули су нам га. Рекао сам да је он пун блокада и зато вас молим да нам мало прогледате кроз прсте. Андреј Пленковић је био врло коректан на састанку. Рекао је да је БиХ доживјела агресију од Србије и да БиХ треба да добије преговарачки статус, а да нешто оставимо и касније да урадимо. У односу на раније ставове и премијер Низоземске је био пуно кооперативнији. Давао је оптимизам да можемо - каже Хелез.

Наглашава да је потпуно јасно свима шта је то неопходно направити за позитиван сигнал из Брисела у марту.

- То је закон о судовима, закон о сукобу интереса гдје нема никаквих проблема, осим личних страначких, нема националних проблема, закон о спречавању прања новца. То су закони који су спремни, прошли су Савјет министара, на Дому народа треба мало политичке воље. Запело је око сједишта суда, све остало је као договорено - рекао је он.

На питање зашто га више нема на састанцима коалиције на нивоу БиХ, одговара каже да није нешто ни заинтересован пуно, те да има пуно посла.

- Да ли има сад неких ту политичких ствари и потеза да Додик не жели да ја тамо будем - то не знам. Даље наводи да се диви Нермину Никшићу, Елмедину Конаковићу и Едину Форти јер имају снаге и стрпљења у разговорима с Додиком. Стално понављати причу око БиХ, није нимало лако. Ја да сам хтио издати, то бих урадио 1992. Не видим никог у тројки ко ће дићи руку да изда било шта у БиХ, поготово када је Устав у питању - казао је Хелез.

О састанку у Лакташима каже да је то прочитао из медија.

- Неке ствари не могу подржати, да се затворе листе, то је уназад 100 година. Ја ћу бити животом против тога. Нећу никад дозволити да се асиметрично бирају чланови Предсједништва. Јесам за индиректни избор, да парламент то бира, то је трошак да иде директно на бирање, али не може се из тога извући Српска. Имају два пропуста која сам уочио, у техничким измјенама Изборног закона је остављено да се и даље могу вршити малверзације. Бојим се да није то био Додиков маневар да позове да причају о озбиљним стварима, да избјегне наметање Кристијана Шмита. Ако је то било, онда је преварио представнике тројке - навео је Хелез.

Истакао је да "не само да сам предао кривичну пријаву против Додика, Гогановића и Дамјановића, него ћу то и пратити".

- Немам још одговор из Тужилаштва. Сљедећа кривична пријава, која ће бити озбиљна - они заустављају тачке из Министарства одбране, све што се ради у Оружаним снагама, заустављају три министра из Републике Српске. Има члан закона који то регулише. Наредна тачка дневног реда коју оборе – иде кривична пријава. И нека одговарају за оно што раде против ове државе - поручио је Хелез.