latinica  ћирилица
22/01/2024 |  13:42 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Човић упутио приједлог Изборног закона; Објаснио како би се бирали чланови Предсједништва

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић је након данашње сједнице Хрватског народног сабора рекао да је осталим партнерима у власти на нивоу БиХ послао приједлог измјена Изборног закона.
Драган Човић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Драган ЧовићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Тај приједлог је упутио предсједницима СНСД-а, СДП-а, НиП-а и НС-а.

Према његовим ријечима, након посљедњег састанка странака, њему је припала обавеза да у један документ састави оно што ће одражавати оно што су договорили на том састанку.

Истакао је да се те предложене измјене односе на Централну изборну комисију, избор чланова Предсједништва и техничка изборна питања.

- Ријеч је о приједлогу из Мостара од прије 10 дана са колегама из "тројке" под условом да се не може промијенити Устав. Да направимо промјене које ће одразити однос да није добро да један народ бира представника другом народу. Ништа се не мијења у Републици Српској, ни у Федерацији БиХ при избору бошњачког члана Предсједништва, али смо додали условну категорију. То је да онај ко буде првопласирани при избору хрватског члана, мора бити први у барем три кантона од пет кантона (ЗХК, ХНК, СБК, Кантон 10 и Посавски). Ако не буде у три, онда бар у два кантона. Ако не буде у два, барем да буде у једном кантону - образложио је Човић.

Каже да би тај кандидат морао бити први у три кантона од пет кантона у којима живи већи проценат хрватског становништва, "како би се спријечило да 99% оних који нису Хрвати бирају члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа".