latinica  ћирилица
22/01/2024 |  11:14 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

ОХР се огласио о договору лидера у Лакташима

Након што је објављен нацрт документа са састанка који су 18. јануара одржали представници власти на нивоу БиХ - СНСД, ХДЗ и "тројка", а који је одржан у Лакташима, огласили су се из ОХР-а.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

Од ОХР је затражен коментар на дио договора који се односи на Изборни закон, те на рок који су званичници сами себи додијелили, рекавши да ће ово питање заршити у фебруару, иако је Кристијан Шмит још у децембру саопштио да ће сам наметнути измјене које се односе на интегритет избора, уколико лидери то не учине у наредних неколико седмица.

- Очекивања Кристијана Шмита исказана у његовој изјави из децембра 2023. године остају иста. Власти БиХ до сада нису успјеле ускладити Изборни закон са међународним стандардима о транспарентности и интегритету изборних процеса и добрим праксама који се примјењују у демократским изборима и стога је ту могуће остварити помаке. Да будемо јасни, ти помаци морају обухватити јасну идентификацију сваког бирача, електронско бројање гласова онако како су их бирачи дали, сигуран пренос гласачких листића до бирачких одбора на бирачким мјестима који раде транспарентно и независно. Ово већ треба почети са општинским изборима у октобру. Сваки лажни глас је препрека у достизању европских стандарда у погледу слободе и демокрације. Грађани БиХ морају имати повјерење у изборне системе, досљедну примјену процедуралних мјера заштите и тајност гласања - саопштено је из ОХР, пише Н1.

Подсјећања ради, на састанку одржаном у Лакташима 18. јануара, из владајуће коалиције је поручено како су начинили значајне помаке у преговорима везаним за измјене Изборног закона, те да ће то питање завршити у фебруару.