latinica  ћирилица
10/01/2024 |  21:54 ⇒ 11/01/2024 | 11:02 | Аутор: РТРС

Свечаним дефилеом Которварошани обиљежили Дан Републике (ФОТО)

Которварошани су вечерас развили заставу Републике Српске дугу 32 метра и свечаним дефилеом од кино-сале до Општинске управе обиљежили 32. рођендан Српске.
Котор Варош - свечани дефиле - Фото: СРНА
Котор Варош - свечани дефилеФото: СРНА

Предсједник Српског културно-просвјетног друштва /СПКД/ "Просвјета" Котор Варош Чедо Тепић се обратио окупљеним суграђанима ријечима да је рођендан Републике Српске дан сјећања на све оне који су уградили своје животе у њене темеље.

- Памтићемо и обиљежавати Дан Републике, али и преносити на млађе да није било лако створити Републику Српску и изборити слободу српском народу у БиХ и да су дате велике жртве. Због тога је морамо поштовати, бранити и градити да буде још боља јер је она гарант слободе Србима са лијеве стране Дрине - поручио је Тепић.

Предсједник општинског одбора Социјалистичке партије Котор Варош Предраг Тешић рекао је да је Република Српска простор гдје српски народ може да чува традицију, обичаје и идентитет.

- То је простор на коме се присјећамо оних који су одлучили и формирали Републику Српску, оних који су је у току Одбрамбено-отаџбинског рата бранили, а посебно је и прилика да се присјетимо оних који су положили животе или дали дијелове тијела за одбрану Српске - нагласио је Тешић и додао да се на овим свечаностима акценат ставља да је у стварању Српске, носећи свако свој терет, учествовао цјелокупни српски народ.

По завршетку свечаног дефилеа уприличена је и бакљада у бојама заставе Републике Српске.

Претходно је у кино-сали одржана пројекција документарног филма "Гаравице" режисера Драгана Радовића, који говори о једном од највећих стратишта над Србима код Бихаћа, али и другим стратиштима у том дијелу Крајине током Другог свјетског рата.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Републику Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.