latinica  ћирилица
29/07/2024 |  07:45 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Кнежевић: На фестивалу у Турској нису дозволили заставу Српске, а јесу самопроглашеног Косова (ВИДЕО)

Директор Ансамбла "Веселин Маслеша" из Бањалуке Немања Кнежевић рекао је да је нечувена забрана истицања заставе Републике Српске на фестивалу у Турској, истичући да су наступили на бројним фестивалима, али да се овако нешто никада није десило.
КУД Веселин Маслеша (Фото: facebook.com/ckudm.veselinmaslesa ) -
КУД Веселин Маслеша (Фото: facebook.com/ckudm.veselinmaslesa )

Кнежевић је за РТРС рекао да се у знак протеста повукао из дефилеа, док су фолклораши наставили шетњу без пјесме и игре.

Он је навео да је фестивал у Турској један од најбољих на свијету и да је овакав пропуст недопуств.

- Приликом доласка на фестивал поједини из организације питали су из којег дијела БиХ долазимо, исламског или хришћанског. Ми смо појаснили да долазимо из Републике Српске. Мислим да је ту негдје био коријен овог проблема гдје су нас спријечили да користимо нашу заставу уз заставу БиХ - рекао је Кнежевић и додао да се организатори уопште нису потрудили да објасне зашто забрањују истицањ заставе Републике Српске.

Међутим, каже он, истакнута је била застава самопроглашеног Косова.

- Примијетили смо да се без проблема истиче застава тзв. Косова, а одатле нема представника уопште. Неко од турских чланова носио је ту заставу - рекао је Кнежевић.

Подсјећамо, организаторима фестивала културе и умјетности Истанбул - Бујукчекмече у Турској засметала је застава Републике Српске. На дефилеу током фестивала, члановима Ансамбла "Веселин Маслеша" из Бањалуке онемогућено је истицање заставе Републике Српске, уз заставу БиХ.