latinica  ћирилица
08/01/2024 |  11:08 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Дан Републике празник мира и слободе - Српска заједница љубави и солидарности (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом Дана Републике Српске на Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци положени су вијенци. Одата је и почаст палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци. Положенио су и вијенци на Спомен костурници на Градском гробљу у Бањалуци.
Полагање вијенаца на споменику борцима НОР-а - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Полагање вијенаца на споменику борцима НОР-аФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Вијенце на гробљу Свети Пантелија и споменику борцима НОР-а положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић као и предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Република Српска је показала да је заједница љубави и солидарности. Прославиили смо многе празнике посљедњих дана у миру, срећи и толеранцији, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Полагањем вијенаца почиње обиљежавање Дана Републике. Обиљежавамо га бољи, јачи, стабилнији, институционално сређенији - нагласио је Додик.

Додик је истакао да данас Република Српска показује способност да може да управља и да може да егистира у отежаним околностима у којима се води хибридни рат против Српске од стране појединих земаља запада.

- Дан Републике Српске је празник мира и слободе - поручила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Навела да сви желе мирну и стабилну Српску.

- И на томе ћемо радити у будућности - навела је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је за Србе Српска њихов браник и вјечна категорија чији ће се рођендан, 9. јануар, увијек славити.

Вишковић је рекао да да се не може оспоравати датум нечијег рођења и поручио свима који нападају Републику Српску да је то одраз њихове немоћи.

- Несхватљиво је неком оспоравати датум рођења. Не може се декретом мијењати дан рођења, ни појединца, а ни Републике Српске, која је створена 9. јануара. Сигуран сам да ће Република Српска вјечно бити браник српског народа на овим просторима - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након полагања вијенаца на споменик борцима НОР-а.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да обиљежавање Дана Републике почиње изражавањем захвалности за све очеве и дједове који су се борили за слободу у Одбрамбено-отаџбинском, Другом свјетском и свим другим ратовима, те оцијенио да ће доброта побиједити зло које се уротило против 9. јануара.

- Овдје почивају људи који су се борили за слободу свог и других народа - изјавио је Стевандић новинарима након полагања вијенаца на Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци.

Стевандић је истакао да Српска обиљежавање Дана Републике дочекује у весељу, нагласивши да је до сада на адресу институција стигло највише честитики поводом 9. јануара.

Низом манифестација почело је обиљежавање 9. јануара - Дана Републике.

Положени су вијенци палим борцима. Положени су и вијенци на Спомен костурници на Градском гробљу у Бањалуци.

Свечана академија биће одржана у Спортској дворани "Борик" а присуствоваће велики број званица из јавног, друштвеног и политичког живота Српске, БиХ, Србије и амбасадори појединих земаља.

Након академије биће организован свечани пријем у Административном центру Владе.

Централни догађај у оквиру обиљежавања Дана Републике биће свечани дефиле, који ће бити одржан сутра на Тргу Крајине у Бањалуци.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Прослава Дана Републике Српке биће обиљежена и у осталим локалним заједницама.

Дан Републике Српске биће обиљежен у Брчко дистрикту у понедјељак, 10. јануара.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.