latinica  ћирилица
14/12/2023 |  13:15 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Братунац: Служен помен за 109 Срба из Бјеловца и околних заселака (ВИДЕО)

У Бјеловцу код Братунца служен је парастос за 109 српских цивила и бораца из овог села, од којих је 68 убијено на данашњи дан 1992. године. Међу жртвама су били и дјеца, жене и старци.
Помен за страдале Србе, Бјеловац - Братунац - Фото: РТРС
Помен за страдале Србе, Бјеловац - БратунацФото: РТРС

Из Организације породица погинулих истичу да је апсурдно да у Тужилаштву БиХ уопште не постоји предмет о злочину у Бјеловцу.

Најмлађа жртва био је петнаестогодишњи Чедо Миладиновић, а убијени су и годину старији Слободан Петровић, те седамнаестогодишњи Миленко Вучетић.

Свједок злочина је Брано Вучетић чији су брат, отац и мајка убијени, а он рањен и одведен као деветогодишњак у сребренички затвор гдје је провео 56 дана. Рањен је од бомбе коју су злочинци бацили у собу у којој су била дјеца и жене.

- Имао сам 9,5 година, изгубио сам оца и брата који је био малољетан и није био војна легитимна мета. Орлић је организовао напад - каже Вучетић.

На Дрини су у залеђу села, припадници 28 дивизије, тзв. Армије Р БиХ са формацијама из Сребренице направили засједу. Убили су 68 мјештана, од којих је већина кренула према Србији.

Из Организације породица погинулих истичу да је апсурдно да у Тужилаштву БиХ уопште не постоји предмет о злочину у Бјеловцу почињеном прије 31 година.

- За неколико сати убили су 68, три гернерације, и порука коју су послали јесте да Срби са лијеве обале Дрине не могу постојати - нагласила је Радојка Филиповић, предсједница Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Братунац.

Да се Бјеловац никада не би поновио, дужност свакога је да брани Републики Срспку – кажу у Борачкој организацији.

- Морамо да знамо да је Републике Српска светиња јер без Српске нема нама мира - упозорио је Зоран Гвозденовић, предсједник Борачке организације Братунац.

- Данас је наша обавеза не само одавати пошту, већ мислити и о породицама погинулих, о РВИ, а истовремено учинићемо више да одајемо почаст који су за стварање Републике Српске дали своје животе - истакао је Лазар Продановић, начелник општине Братунац.

Породице страдалих, преживјели мјештани и представници општина Братунац и Сребреница као и организација проистеклих из Одбрамбено -отаџбинског рата положили су цвијеће и прислужили свијеће у знак сјећања на највећи злочин над Србима у Подрињу у једном дану.